Prijateljstvo, kako ohranjevati prijateljstvo

''Pamet in ljubezen sta osnovna razloga, zaradi katerih je človeška vrsta zavladala našemu planetu. Zaradi ljubezni in čustvenega povezovanja so se lahko ljudje združevali v trdno povezane skupine. Življenje v skupini je imelo veliko evolucijsko prednost, saj je bilo v njej mogoče doseči vse, česar posameznik ni zmogel. Poleg ljubezni, ki je obstajala med ljudmi v sorodu, je bila pri tem nadvse pomembna ljubezen, ki ji pravimo prijateljstvo. Prijateljstvo je zelo pomemben medčloveški odnos. Poleg partnerske ljubezni je to najtrdnejša čustvena vez, ki jo vzpostavimo z ljudmi, s katerimi nismo v sorodu (Milivojević, 2011).''

 

 

Prijateljica me je izdala, kdo je prijatelj

Rečem ji, ''se dobiva ta vikend? Popestriva si soboto in imejva super ženski večer.'' Sprva navdušeni odgovori, ''ja, seveda, komaj čakam, res je že čas…''. Čez nekaj dni pa…''veš ne morem. Pozabila sem, da imamo v načrtu rojstnodnevno zabavo…'' ''Kaj pa čez dva tedna?'' ''…uf težka, z mojim sva na morju. Prestaviva na naslednji mesec?'' ''…Itak! Se ujameva!'' Nekajkrat se srečava, vendar zgolj na hitro. Kako si, živijo, adijo. Meni pa manjka nekaj več. Ne maram površinskih pogovorov. Sovražim ''small talk''. Rada bi vedela kaj se dogaja v njenem življenju. Rada bi kaj povedala o sebi. O svojih dilemah, skrbeh, uspehih. Rada bi se zabavala, pošalila, zaplesala. S kom le, če ne s prijateljico?

 

Naslednji mesec spet poskusim…''…ta petek! Si prosta?'' ''Ja! Tokrat pa res…večerja v centru Ljubljane, potem pa naprej.'' Uau, tole je bilo pa lažje, kot sem pričakovala. Čez trenutek ali dva, pa že zapiska telefon. ''Joj. Prehitro sem se veselila. Ne dobim varuške.'' ''…pa sobota?'' ''Ne. Smo na vikendu. Ta mesec ne bo šlo…spremembe v službi, pa dodatne obveznosti, pa saj veš toliko dela doma. Nimam časa''.

 

Obupam. Ne poskušam veš. Odpišem, da jo razumem in da ji verjamem. V resnici pa vse skupaj vidim drugače. Vsi imamo delo. Vsi imamo skrbi. Smo zasedeni. Ampak dan šteje 24 ur. In vsi živimo ta isti dan. Čas je. Časa je vedno enako. Prioritete pa so tiste, ki nam povedo za kaj je vredno ta čas porabiti. Nedolgo nazaj sem prebrala citat, ki mi marsikdaj pomaga: ''Kadar vemo kakšne so naše prioritete, so naše odločitve lahke.'' Tudi odločitve moje prijateljice so bile lahke. Trenutno so njene prioritete drugje. Kariera, družina, partnerstvo…vse to je trenutno bolj pomembno. In prav je tako!

 

Kako prijateljstvo vpliva na počutje posameznika, surfanje,, surf tečaji

Kdo pa potemtakem so te osebe, ki si ne vzamejo časa? So vseeno moje prijateljice? Verjetno ne. Ampak tudi s tem ni nič narobe. Prijateljstvo je čudovita vez. Vendar prav je, da si dovolimo določene osebe spustiti iz našega življenja in se odpremo za druge. Prav je, da si občasno želimo biti prioriteta.

 

Psihoterapevt Zoran Milivojević pravi takole (2011):

''Sposobnost za pridobivanje prijateljev in dolgoletno ohranjanje prijateljstev je zelo pomembna lastnost. Čeprav vse več raziskav kaže, da so stabilni in čvrsti prijateljski odnosi zelo pomembni tako za duševno kot tudi za telesno zdravje, sodobni življenjski slog povzroča, da mnogi "nimajo časa" za prijatelje.''

Kdo je kriv? Tu ne govorimo o eni osebi. Dinamika dveh oseb soustvarja odnos. V odnosu pa nikoli ni ena sama oseba. Prijateljstvo se je verjetno skrhalo zaradi mnogih dejavnikov in gotovo oba subjekta prispevata k temu rezultatu. Morda smo kdaj sami zgrešili pomemben signal, ko so nas prijatelji potrebovali, pa se nismo odzvali. Tudi oni so to razumeli kot sindrom ''nimam časa'' in spet smo v začaranem krogu. Morda je vzrok razkorak poznih dvajsetih let - kjer imajo nekateri že družino, drugi še študirajo; nekateri že menjajo službo, drugi še pišejo magistrsko... Zato ne iščimo krivca. Ne vzbujajmo krivde in slabe vesti.

Prijateljstvo

Beseda prijateljstvo izhaja iz glagola prijati, kar pomeni, da se v tem odnosu prijatelji počutijo prijetno (Milivojević, 2011). To naj bo vodilo za vzdrževanje naših prijateljskih odnosov!

''P kot privilegij, ne kot prisila. P kot prioriteta. In P kot prijateljstvo.''

 

Zame je prijateljica tista, ki je lahko daleč stran od mene, morda niti ne govoriva tako pogosto…vendar točno vem kaj se z njo dogaja. Čutim jo in ona čuti mene. Kot neka telepatska povezanost, ki jo je težko opisati. Je prav tako odnos, ki ga je potrebno negovati, vendar brez vsiljenih zahtev in nerealnih pričakovanj. Vem, da bo vedno tam, ko jo bom rabila in ona ve zame. Vedno bo imela čas. Morda samo minutko, ampak imela ga bo. Tega si ne rabiva povedati. Tako pač je.

 

Zato si je vredno zapomniti, da je pomanjkanje časa izgovor današnjega sveta. Uporabljamo ga prav vsi, saj nam je tako lažje. Vendar prijateljstva se ne da vsiliti. Za dobrega prijatelja si ustvarimo čas, čeprav ga ''nimamo''. Če takole razmišljam točno vem kakšen je moj mali krog prijateljev in hvaležna sem, da jih imam. Pa ti?

 


Literatura:

Milivijević, Z. (2011). Prijateljstvo v postmodernem času. Pridobljeno 18.2.19, s http://www.viva.si/Mnenja/6200/Prijateljstvo-v-postmodernem-%C4%8Dasu?index=2 .