V našem centru ponujamo posebno obliko plesnih tečajev: TERAPEVTSKI PLES.

Terapevtski ples ni navaden plesni tečaj in prav tako ni plesna terapija. Gre za ples s terapevtskim učinkom. Naša ponudba vključuje afro-latinske plesne zvrsti: salso, bachato in kizombo. Gre za družabni ples, ki se pleše v paru. Omogočamo tudi gibalne vaje (body movement), kjer se posameznik v skupini posveča lastnemu gibanju in razumevanju glasbe. Tečaji so namenjeni tako začetnikom kot izkušenim plesalcem, saj skupine porazdelimo glede na plesno raven. Naša posebnost so majhne skupine (do 10 udeležencev), saj se želimo posvetiti plesni tehniki in hkrati dinamiki v skupini. Tečaj so zato razdeljeni v dva dela: 1h (ples) + 30 min (refleksija). Namenjen je skupinam, parom in posameznikom. Ponujamo tudi možnost individualnih ur.

 


 

 

Že pred leti se je psihologija ukvarjala z vprašanjem, kaj je tisto kar naredi življenje zadovoljujoče. Poglobljena analiza kaže, da so to šport in prostočasne aktivnosti. Opravljanje takšnih prostovoljnih aktivnosti, zadovoljuje tri bazične psihološke potrebe: po kompetentnosti, avtonomiji in odnosihUgotovitve kažejo, da je fizična aktivnost najbolj učinkovit način za samo-uravnavanje razpoloženja.

Ples lahko štejemo kot alternativo športu, vendar se posameznika dotakne globlje, saj vpliva na um in duha.  Je privlačno sredstvo za spodbujanje fizične aktivnosti, saj kombinira gibanje telesa v povezavi z glasbo, kar posameznika izpopolnjuje tako estetsko kot čustveno.

Čustvom s tujko rečemo emocije, ta beseda pa se povezuje z gibanjem (iz latinščine ''emovere''). Pri izražanju tistega kar čutimo nam torej pomaga gibanje - zlasti ples. 

 


 

Značilnosti: 

- plesna tehnika je enako zahtevna/obsežna kot na običajnem plesnem tečaju, vendar določenim elementom posvetimo več časa,

- večjo pozornost posvečamo povezovanju skupine (organiziramo tudi plesne vikende...),

- večji poudarek je na odnosih med udeleženci skupine,

- ples je sredstvo za doseg cilja, ki si ga posameznik določi ob vpisu na tečaj,

- manjše skupine,

- primeren za: okrepitev partnerskih odnosov, prijateljstev, sprostitev, večjo sproščenost v družbi, višjo samozavest, zmanjšanje stresa,...

- skupinska diskusija ob koncu tečaja,

- holistični pristop (zdrava pijača in prigrizki med tečajem, psihološka diskusija po tečaju, druženje, fizična aktivnost, sprostitev, miselna distrakcija, umetnost...),

- poudarja estetske elemente plesa, vendar se bolj osredotoča na ''čutno komponento'' plesa,

- vodi do boljšega počutja, vendar ne do globljih osebnostnih sprememb.

 


 

LITERATURA: 

Vrbnjak, K. (2017). Ples kot oblika pomoči posameznikom po koncu partnerske zveze. Magistrsko delo, Ljubljana: Univerza v Ljubljani.