Z zdravilno močjo oceana se ukvarja relativno nova vrsta terapije: TERAPIJA OB OCEANU.

Naš program temelji na treh stebrih: podporno okolje - fizična aktivnost - kreativne psihološke aktivnosti.

Večkrat letno organiziramo terapijo ob oceanu, na različnih lokacijah (v zimskih mesecih izberemo tople Tenerife, poleti pa tudi bližje destinacije). Ker na posameznika gledamo celostno, v program vključimo plesno aktivnost, deskanje na valovih, delavnice tujih jezikov in osebnostne rasti. Sodelujemo z izkušenim inštruktorjem deskanja na valovih, zato je za varnost poskrbljeno. Program je primeren za popolne začetnike deskanja in plesa, saj se prilagodimo vsakemu posamezniku. Prihajajoče termine objavimo nekaj mesecev pred odhodom, število mest pa je omejeno na 10 udeležencev, saj želimo zagotoviti kvalitetno izvedbo programa.

 


 

 

 

 

Ocean predstavlja prispodobo za celo morje psiholoških konstruktov.

-  Ocean kot osebnostne dimenzije: 

Velikih pet osebnostnih dimenzij lahko poimenujemo z modelom OCEAN (ang. openness to experience, conscientiousness, extraversion, agreeableness, neuroticism). Ocean je torej akronim človeške osebnosti in hkrati metafora za interpersonalno raznolikost.

- Ocean kot partnerski odnos: 

Po drugi strani lahko ocean primerjamo s kompleksnimi medosebnimi odnosi. ''Biti v romantičnem razmerju, je včasih lahko podobno jezdenju valov na odprtem morju. Partnerja se lahko pogajata o usmerjanju ladje, višini in smeri jader in o času, ki ga bosta preživela na krovu, a hudi valovi lahko vedno prizadenejo enega partnerja bolj, kot drugega. Nekdo bo morda uničen zaradi malega vala, medtem ko drugemu tudi ogromni valovi ne pridejo do živega…'' (Knee idr., 2008, str. 608).

- Ocean kot terapevtsko okolje: 

Predvsem pa je ocean tudi del narave. Je močan, a zdravilen. Stoječ ob robu obale, s pogledom usmerjenim na svetlikajočo se turkizno vodo, se počutimo neustavljive in hkrati majhne. Njegova čista lepota nas preplavi kot navdih. Ko sredi mirnega dne zaplavamo v valove, nam voda nežno boža telo, sonce pa nam greje obraz. Morje nam daje občutek breztežnosti, pesek pa nas vsake toliko spet prizemlji. Ko pridemo iz vode se počutimo mladostno, živo in srečno.

 


 

IZVOR TERAPIJE

Leta 2003 je Carly Rogers, reševalec iz vode in študent Univerze v Južni Kaliforniji, začel razvijati program imenovan ''Ocean Therapy''. Program se je kmalu izkazal kot zelo uspešen. Program je bil sestavljen iz dveh delov: učenja deskanja na valovih in skupinske diskusije. Leta 2007 so izvedli testiranje programa, namenjenega vojakom, ki so trpeli za postravmatsko stresno motnjo. Rezultati so bili več kot odlični, saj so posamezniki, ki si bili navadno zadržani, spet začeli govoriti in se smejati. Poročnik, ki je eksperiment odobril je bil nad učinkom programa navdušen.

Program je osnovan na Csikszentmihalyi-jevi teoriji zanosa (ang. Flow theory; 1990), ki trdi, da ko je človekov um popolnoma osredotočen in potopljen v dejavnost, pride do stanja užitka in miru. Stanje zanosa preplavi možgane z nevrokemikalijami, kot so anandamid in serotonin, enake snovi, ki jih najdemo v antidepresivih. Doseganje stanja zanosa je primerljivo z meditacijo.

Učenje deskanja kombinira doseganje stanja zanosa z zdravilno močjo oceana. Deskanje je namreč fizična aktivnost, a hkrati spiritualna, saj sprosti um in telo. V moderni družbi, ki se prepogosto zanaša na farmakološko zdravljenje, hitro pozabimo, da najboljše zdravilo pride iz najbolj dosegljivih virov - mati narave.

Program je dandanes primeren za raznovrstne psihološke težave, saj omogoča sprostitev in dobro počutje.

 


 

LITERATURA: 

Caddick, N., Smith, B. in Phoenix, C. (2015). The effects of surfing and the natural environment on the well-being of combat veterans. Qual Health Res. 25(1), 76-86.

Moore, M.S. (2013). Treating PTSD with surf therapy. Pridobljeno 20.2. 2019, s  http://psychcentral.com/lib/treating-ptsd-with-surf-therapy.

Ocean Therapy. The Jimmy Miller Foundation. Pridobljeno 20.2. 2019, s http://jimmymillerfoundation.org/ocean-therapy.

Rogers, C. M, Mallinson, T., in Peppers, D. (2014). High-intensity sports for posttraumatic stress disorder and depression: feasibility study of Ocean Therapy with veterans of Operation Enduring Freedom and Operation Iraqi Freedom. Am J Occupational Ther. 68, 395-404. doi:10.5014/ajot.2014.011221.

Skenazy, M. (2015). Can surfing reprogram the veteran's brain? Pridobljeno 20.2. 2019, s http://www.outsideonline.com/2015801/trim-toward-light-ptsd-surf-therapy.