Vpliv razpada zveze na posameznika, kako se pobrati po razpadu zveze, poroka

Konec zveze je normativna izkušnja. Večina zvez v našem življenju propade in prav je tako. S tem si nabiramo izkušnje in se naučimo biti boljši, tako v prijateljskih odnosih kot tudi v partnerski zvezi. Naučimo se postaviti zase, naučimo se zagovarjati svoje vrednote. Naučimo se, da druge osebe ne smemo spreminjati. Spremenimo lahko le sebe!

 

Partnerstvo, svetovanje ob razhodu, svetovanje ob ločitvi

Pogled ob koncu zveze

Vseeno pa je prekinitev partnerskega odnosa velikokrat za posameznika težka in zelo stresna izkušnja. V družbi se morda o tem premalo govori. ''Ah do poroke bo še vse dobro…ah veš koliko je še fantov na svetu…je že prav tako, ni si te zaslužil…''. To so najpogostejše tolažbe naših bližnjih, iz katerih poizkušamo poiskati rešitve. Vendar v tistem trenutku, nam nič od tega ne pomaga. Naš svet se sesuje na tisoče koščkov. Ne izgubimo zgolj partnerja, temveč vse kar nas je vezalo nanj. Spremeni se naš način življenja, naš vsakdan, naša socialna mreža, naši hobiji. Konec zveze ni zanemarljiv dogodek. Vsi se kdaj znajdemo v takšni situaciji in takrat potrebujemo pomoč ter razumevanje.

 


Po drugi strani pa je konec zveze lahko tudi priložnost za rast. Šele, ko pademo, se lahko spet poberemo, zato je vsak konec nova priložnost. Gotovo poznate izrek  ''on/a je moja druga polovica''. Pa je res? Nas partner res dopolnjuje do te mere, da se počutimo cele? Če v zveze vstopamo s takšnim mišljenjem, prav gotovo ob koncu zveze ostajamo samo polovičke in takrat je res težko. Če pa miselni proces nekoliko zasukamo in se zavedamo, da v življenju ne iščemo manjkajočega koščka, nas konec partnerske zveze prizadene mnogo manj. Ob koncu smo še vedno celota in kot celota se lahko odpremo novim priložnostim.

Jorce Bucay je zapisal takole: ''Zakaj bi iskali svojo boljšo polovico, ko pa lahko najdemo celoto…mar ni celota veliko več? '' Ste tudi vi celota ali iščete izgubljeni košček? Zagotovo si vsak želi biti celota!